mensen in de bioscoop

Uitbehandeld en dan? Hypnose!

Tijdens een discussie met vakgenoten hypnotherapie tijdens een bijeenkomst van de Hypnose Vereniging Nederland hadden we het erover dat hypnotherapeuten veel mensen zien die al een heel traject van zorgverlening achter de rug hebben en niet tot een bevredigende oplossing komen voor een mentaal of fysiek probleem dat zij hebben. Dan kun je denken aan bijvoorbeeld burn-out, depressie, chronische pijn, fibromyalgie of klachten die onduidelijk zijn, onbegrepen zijn enzovoorts.

Hypnotherapie lijkt dan het laatste redmiddel. En gelukkig kunnen we met hypnose veel mensen helpen om op een snelle en effectieve wijze af te komen van problemen die soms onoplosbaar lijken te zijn.

Helaas zijn er nog steeds veel misvattingen rondom hypnose en hypnotherapie waardoor veel mensen deze stappen niet durven te zetten.

Een van de grootste misvattingen die mensen over hypnose hebben is dat ze  angst hebben om de controle te verliezen en onder invloed van de hypnotherapeut komen. Dat is niet het geval, de cliënt heeft controle en bepaald zelf welke suggesties gewenst en acceptabel zijn. In hypnose worden namelijk alleen acceptabele suggesties vastgelegd welke zich richten op de doelstelling van de client.

In feite is het een interactief proces. Je kunt het proces van hypnotherapie vergelijken met het beklimmen van een berg. Je weet het doel, maar je weet niet hoe je er komt en je huurt een gids in. In deze vergelijking is de hypnotherapeut de begeleider naar het doel. Je zet geen stap waar je het niet mee eens bent en krijgt op deze manier juist meer invloed over je eigen lichaam en geest. Maar je moet de berg nog wel zelf klimmen. In vergelijking met hypnotherapie moeten de suggesties door jou aanvaard worden en niet verworpen worden.

In hypnose worden al je zintuigen verscherpt. Je hoort, ruikt, ziet, voelt beter. Wat we met hypnose willen bereiken is dat je analytisch en logisch redenerend vermogen minder actief wordt. Immers als je het met denken zou kunnen oplossen, hoef je geen therapiesessie te boeken.
Met hypnotherapie kunnen we het logisch, analytische deel minder actief laten worden. Het blijft je beschermen, maar bemoeit zich niet actief met de sessie.

Je kunt het in hypnose zijn nog het best vergelijken met het gaan naar de bioscoop. Je bent net binnen en je analyseert of je wel goed beeld hebt, of je lekker zit etc. Maar zodra de film begint en het is een hele mooie film, dan word je gegrepen door wat je ziet en ben je je niet meer zo bewust van wat er om je heen gebeurt. Je gaat als het ware helemaal op in de film. w. In-hypnose-zijn lijkt nog het meeste op de ervaring van in een bioscoop zijn. Je kunt denken, horen, zien, voelen, opstaan, praten en zelfs liegen, zaken geheimhouden en uiteindelijk ook opstaan en weglopen als het je niet bevalt.

Door show en hypnosefilms hebben vele mensen het idee dat in hypnose zijn een apart gevoel moet oproepen, iets exotisch, waarbij je er eigenlijk niet meer helemaal bij bent. Dat is een grote misvatting en in feite is het heel lastig om te voelen of je in hypnose bent, omdat de staat volkomen natuurlijk is en je dagelijks al in en uit deze staat gaat. Voorbeelden zijn helemaal opgaan in een boek, wegdromen bij een muziekstuk of werken in een flow. Datzelfde gevoel ervaar je in feite als je in hypnose bent.

Als iemand met hypnose als natuurlijke anesthesie wordt geopereerd, zoals dat in de ons omringende landen al gebeurt, dan hoort de patiënt op de operatietafel alles wat er gezegd wordt. De hypnotherapeut zit er naast en geeft voortdurend suggesties om diep in hypnose te blijven.

Als mensen beter zouden begrijpen hoe hypnose aanvoelt, hoe ze daarbij zelf in controle blijven, zou de stap naar de hypnotherapiepraktijk gemakkelijker worden gezet. En kunnen veel schijnbaar moeilijke problemen waar het onderbewustzijn invloed op heeft toch opgelost worden.