visual hoofd

Pijn voel je met je hoofd

Het wordt zo gemakkelijk gezegd: “Het zit tussen je oren.” En daar moet je het dan maar mee doen als je onverklaarbare pijn hebt, zoals bijvoorbeeld door fybromyalgie. Het vervelende hiervan is dat je vanwege onverklaarbare pijn soms impliciet het verwijt lijkt te krijgen: ‘Het zit tussen je oren, dus doe er dan maar wat aan’. Maar zo gemakkelijk is dat niet. Als iemand die met ernstige pijnklachten rondloopt het zou kunnen oplossen vanuit het normale bewustzijn had hij/zij dat al lang gedaan.

Waarom iets pijn doet of waarom juist niet is bijzonder complex. We hebben geen pijncentrum in ons hoofd. Er zijn maar liefst 9 hersengebieden betrokken bij het proces om te besluiten of er een pijnprikkel moet worden verzonden naar beschadigd of gevoelig weefsel.  Niet alleen de mate van beschadiging is een factor in de besluitvorming van onze hersenen, maar ook eerdere ervaringen, onze eigen gedachten en factoren vanuit de omgeving. Het ‘proces’ van pijn voelen en waarom iemand meer of minder last lijkt te hebben van pijn wordt op een hele duidelijke manier uitgelegd door David Buttler en Lorimer Moseley in het boek Explain Pain.

Recent onderzoek van de Universiteit van Manchester suggereert dat ‘spraak’ therapieën zoals mindfullness wellicht meer kunnen doen voor mensen met chronische pijnklachten als artritis of fybromyalgie dan ontstekingsremmende medicijnen. Zij geven aan dat de pijn afhankelijk is van hoe de hersenen signalen van zieke gewrichten vertalen. European Journal of Neuroscience, Volume 39, Issue 4, Pages 663-672, February 2014

Onderzoek lijkt nu te bevestigen hetgeen wij vanuit onze hypnosepraktijk al weten, namelijk dat we veel kunnen betekenen voor mensen met chronische pijnklachten. Waarom hypnose een verbazingwekkend middel is om succesvol in te zetten voor pijnbestrijding wordt verklaard door onderzoek dat is uitgevoerd door bekende universiteiten zoals Harvard, Yale en Standford. Suggesties die tijdens een hypnosesessie worden gegeven zijn in staat om de cortex – het deel van de hersenen dat zich bezighoudt met logisch redeneren – te passeren en direct te gaan naar het limbisch endocriene systeem van de hersenen, dat zich bezighoudt met angst, geheugen en stress. Het limbisch systeem voert opdrachten uit die het ontvangt vanuit de cortex, maar kan ook opdrachten uitvoeren die direct via externe bronnen, of op grond van suggesties, binnenkomen. De suggesties die via een hypnosesessie worden gegevens zijn een voorbeeld van  suggesties vanuit een externe bron.

Ron Eslinger, specialist op het gebied van pijnbestrijding met behulp van hypnose, zegt over chronische pijn: “Chronische pijn is een pijn die langer dan zes maanden aanhoudt en die volgens de medische normen geen enkel doel dient. Fantoompijn, fibromyalgie, hoofdpijnen en rugpijnen kunnen onder deze categorie vallen. Omdat cellen een eigen bewustzijn hebben en reageren op signalen die door limbische systeemhormonen (neuro-chemische transmitters) worden verzonden, kunnen deze cellen op grond van gedachten en  hypnotische suggesties de basisgevoelens van comfort opnieuw creëren waardoor hoe we ons fysiek voelen kan veranderen.  Er is bewijs op grond van empirische data dat suggereert dat deze cellen positief reageren als het limbisch systeem het signaal geeft om het hormoon cortisol te verminderen. Cortisol is een stresshormoon dat we in kleine hoeveelheden krijgen om ons te beschermen, mits in kleine hoeveelheden in ons lichaam aanwezig. Wanneer het in grote hoeveelheden en gedurende een langere tijd in ons lichaam is, kan het leiden tot artritis en andere chronische pijnsyndromen. Met behulp van hypnose kunnen we de niveaus van cortisol verlagen.”

Juist het feit dat we pijn voelen met ons hoofd geeft ons de mogelijkheid er iets aan te doen met behulp van methoden die gebruik maken van het onderbewustzijn om de cortex te passeren en aanvaardbare suggesties te geven aan het limbisch systeem zoals bijvoorbeeld met hypnose. Een van de meest indrukwekkende manieren om pijn te bestrijden is het opereren zonder enige chemische anesthesie zoals al gedaan wordt in ziekenhuizen in Engeland, België, Zwitserland en Italië.

Klik hier voor een demovideo over pijnbestrijding.